Strokovna ekskurzija na Koroškem

25 maja, 2010 | 0 Komentarji | Ekskurzije

Zadruga LAS Dobro za nas, z.b.o., je za leto 2010 načrtovala strokovno ekskurzijo, ki smo jo izvedli v mesecu maju, natančneje 20.05.2010. Našemu vabilu, ki smo ga poslali vsem članom, ob enem pa smo ga objavili tudi na spletni strani zadruge LAS www.zadrugalas.si, se je odzvalo 18 članov zadruge LAS.

Zbrali smo se ob 7.30 na parkirišču pred trgovino Tuš, od koder smo pričeli z našo podeželsko avanturo, kot smo poimenovali strokovno ekskurzijo. Pot smo nadaljevali skozi Slovenske Konjice, Vitanje, čez Mislinjo do Podgorja, kjer smo v gostilni Rogina imeli prvi postanek. Tam se je predstavila LAS MDD (Mislinjske in Dravske doline), vodila jo je Marija Praznik, upraviteljica LAS MDD z.b.o. Predstavila nam je organiziranost, delovanje in financiranje LAS-a MDD, ključna pravila pri izboru projektov, na kratko nam je povedala nekaj o projektih iz LIN-a 2008 ter opisala pristop in rezultate projekta iz LIN 2008: “PODEŽELSKA AVANTURA 2009”.

Po zaključku diskusije smo se odpravili na ogled ateljeja z izdelki domače obrti ter na srečanje z zeliščarko, kjer smo spoznali programe “Zdravo z naravo” ter “Umetnikova potepanja”.

V Slovenj Gradcu smo si ogledali trgovino “Izdelki s podeželja,” ki ima svoje prostore v centru mesta in je tudi eden od realiziranih projektov LAS MDD. Po sprehodu po mestnem jedru Slovenj Gradca, smo se odpravili na “Koroško košto,” kjer smo se okrepčali in izkušnje delili z lastnico ekološke turistične kmetije Mikl.

Po dobrem kosilu bi se sicer prilegel krajši počitek, vendar nas je čakal še ogled turistične kmetije in degustacije ter pogovor s lastnikom.

Preden smo zapustili koroško pokrajino smo se ustavili še na medeni kmetiji, kjer smo preizkušali različne vrste medu in medenih pijač ter tako doživeli pravo “Medeno avanturo” ter spoznali program “Narava zdravi”

Polni lepih vtisov ter rahlo utrujeni smo se vračali domov in sklenili, da zadruga LAS Dobro za nas, tudi v prihodnje organizira podobne ekskurzije, saj na tak način spoznamo, kaj v naših krajih še manjka oz. česa se lahko še lotimo, da bi podeželje in turizem v naših krajih še bolj zaživela.

Zapisala: Mirjana Gavrilovič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja