Strokovna ekskurzija na Madžarskem

21 julija, 2014 | 0 Komentarji | Ekskurzije

Zadruga LAS Dobro za nas, z.b.o., se je v letu 2014 odločila, da svoje člane popelje na zanimivo ekskurzijo v sosednjo Madžarsko. Porabske Slovence smo obiskali 18.06.2014, našemu vabilu, ki smo ga poslali vsem članom, pase je odzvalo 34 članov Zadruge LAS.

Zbrali smo se ob 6.45 na parkirišču pred športnim parkom v Slovenski Bistrici, od koder smo se odpravili na pot proti Madžarski. V Gornjem Seniku nas je pričakala predstavnica Razvojne agencije Slovenska Krajina ter članica predsedstva LAS Orseg brez meja, ki nam je predstavila kulturno zgodovinske značilnosti pokrajine – Porabja in življenje zamejskih Slovencev na Madžarskem. Sledil je ogled projekta »Upkač« – Hiše jabolk (predelovalnica sadja), katerega splošni cilj je trajnostno in sistemsko ohranjanje biodiverzitete travniških sadovnjakov in zagotavljanje gospodarskega in družbenega razvoja v čezmejnem območju Pomirja in Porabja. Po sladkanju z domačim jabolčnim zavitkom, smo se podali na ogled vzorčne kmetije, ki se ukvarja z živinorejo in poljedelstvom, turistični objekt, ki se na kmetiji gradi pa se financira iz Slovenije.

V nadaljevanju smo si ogledali Monošter, ki je kulturno in gospodarsko središče slovenskega Porabja in najzahodnejše mesto Republike Madžarske, ki hkrati predstavlja tudi vrata v Narodni park Örség. Po izgradnji železniške proge do Graza, se je začel gospodarski razvoj Monoštra. Na začetku 19. stoletja so se drug za drugim odpirali industrijski obrati in tovarne (tovarna igrač, tobačna tovarna, tovarna ur, tovarna svile, tovarna kos). V prvem desetletju 20. stoletja je bil Monošter mestece s pestrim življenjem. V Monoštru stoji tudi Slovenski kulturni in informativni center z restavracijo LIPA, v kateri so nam postregli z tipični madžarskim kosilom.

Po kosilu smo se odpravili najprej v Števanoce, kjer smo si ogledali muzej Življenja ob zavesi; v nekdanji karavli je namreč na ogled postavljena stalna  razstava vsakodnevnega življenja mejnih stražarjev, ki so v preteklosti prebivali v tej hiši, kasneje pa še v Andovce, kjer nam je predsednica LAS v  Hiše rokodelstva – projekt Sosed k sosedu, predstavila delovanje lokalnega LAS Orseg brez meja. Andovci so danes najmanjša slovenska vas v Porabju, zgodovinski viri jo omenjajo prvič leta 1538. Turistična in kulturna znamenitost vasi je »Porabska domačija«, kjer je na ogled značilna porabska kmečka hiša z lončeno pečjo. Dvorišče domačije krasi Mali Triglav. Gre za skalo, ki jo je Andovcem daroval Triglavski narodni park. V podstavku Malega Triglava je vgrajenih sedem kamnov iz vseh sedmih slovenskih vasi Porabja.

Po izčrpni predstavitvi LAS Orseg brez meja, nas je v lokalni Čardi čakala večerja. Po večerji smo se polni vtisov in občutkov odpravili proti Sloveniji. Gostitelji so nas bili zelo veseli, saj smo jim z obiskom izkazali, da nismo pozabili na naše zamejske Slovence in ker je še veliko lepega in zanimivega za podoživet, smo sklenili, da se še vrnemo.

 

Mirjana Predikaka, predstavnica upravljavca LAS (RIC Slovenska Bistrica)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja