Strokovna ekskurzija v Avstriji

29 maja, 2013 | 0 Komentarji | Ekskurzije

Strokovna ekskurzija Zadruge LAS Dobro za nas z.b.o. v Gornjo Avstrijo, zadnjo majsko sredo, je postregla s kar nekaj novimi spoznanji iz povsem različnih strokovnih področij. Kdajv maju vzhaja sonce oz. se pričenja dan najbrž marsikdo od udeležencev ne bi vedel, če se tega dne ne bi moral precej zgodaj, ob štirih zjutraj odpraviti od doma. Ob polpetih zjutraj je namreč v smeri severo-vzhoda mežikalo pozno-pomladno sonce. Ki ga pa resnici na ljubo tekom dneva več ni bilo na spregled. Ruralno območje Gornje Avstrije, pokrajina Hausruckwald – Vocklatal med mestoma Linz in Salzburg nas je pričakala v pršcu, ki nas je nato spremljal ves dan. To ni pokvarilo dobrega razpoloženja niti volje in želje po ogledih, pregovorno natančnih in doslednih Avstrijcev pa slabo vreme seveda tudi ni motilo. Vlogo gostitelja so izpeljali brezhibno. V dopoldnevu smo si v družbi vodje Regionalnega združenja proizvajalcev hrane, gospoda Egle-a, ogledali mestno tržnico v kraju Vocklabruck. Pokusili smo domač sir, domač kruh in jogurt, na stojnicah, sredi mestnega jedra, kjer je bilo to sredo, kot vse druge, kljub dežju precej živahno.

Pot smo nadaljevali proti Frankenmarktu kjer smo v gosteh pri gostilničarki gospe Koglerjevi, pokusili lokalne jedi s pridihom sezonskih zelišč, usta poplaknili z domačim jabolčnikom in hruškovim vinom, ob tem pa se seznanili z delovanjem Združenja lokalnih proizvajalcev hrane. To deluje pod vodstvom g. Egle-a, managerja tega združenja, ki skrbi za promocijo in pospeševanje prodaje 24-ih članov združenja. Filozofija združenja je preprosta; nadpovprečna kvaliteta izdelkov, konkurenčna cena, pestra ponudba in dobra dostopnost izdelkov (prodaja na tržnici, na domu, po pošti ali v megamarketih, na posebnih stojnicah). Tisti, ki ob teh pogojih ne preživi, prepusti prostor naslednjemu. Tretjino cene artikla proizvajalec prepusti posredniku (združenju), če ta poskrbi za prodajo. In sistem dobro deluje. Pravzaprav dobro deluje danes, po štirih letih vztrajnega dela in tudi kritičnih obdobij. Zagon projekta je bil sicer delno financiran iz sredstev Leader. Nasednja postojanka je bila čokoladnica v lasti nekdanjega vodje lokalne Leader pisarne, kjer proizvajajo čokolado z dodatki sušenega sadja. Sušenje z zamrzovanjem je tehnološki postopek, ki ga je lastnik čokoladnice in sicer tudi solastnik kmetije, razvil skupaj s strokovnjaki iz Munchenske univerze in je posebnost. Čokoladnica posluje odlično, raste in osvaja nove trge. Kar niti ni posebej nenavadno, saj so njihovi izdelki okusni, poslovni model (posebnost so specialni izdelki, ki so namenjeni zgolj promociji podjetja, sicer je njihova prodajnost skoraj nična) in vztrajnost, po nekaj letih truda prinašajo dobre poslovne rezultate.

Dobro založeni z škatlicami najboljše sadne čokolade smo se odpravili proti kmetiji v kraju Fissltal. Njihovi travniki in polja ležijo že v sosednji pokrajini, Solnograški. Posebnost kmetije je 80 glava čreda molznic, ki jo hranijo izključno s senom in svežo travo. Mleko, ki ga namolzejo v sodobno opremljenem hlevu na splakovanje prodajajo v bližnjo sirarno. Sir, ki dozori iz mleka krav, hranjenih izključno s travo (svežo in suho) je posebno dobrega okusa. Seno, ki ga sušijo v posebnih sušilnih komorah na topel zrak pa je boljše od na tleh posušenega sena, kar dodatno zvišuje kvaliteto mleka. Kmetija je sicer tudi lastniško povezana s podjetjem, ki širom Evrope gradi oz. postavlja sisteme za sušenje sena, hmelja in drugih zelenih rastlin…

Tematsko bogato in časovno natrpano ekskurzijo smo zaključili na posestvu Staufer v kraju Auserhorgersteig, spet v Gornji Avstriji. Lastnik sodobne kmetije s povsem novim in tehnološko modernim hlevom za krave molznice je pred leti, zaradi padanja odkupnih cen mleka, posel zastavil na novo. Namesto neposredne prodaje surovega mleka so se odločili za prozvodnjo mlečnih izdelkov (kremastih jogurtov, mlečnih namazov in svežega sira), vzpostavili lastno prodajno mrežo, povečali proizvodne kapacitete za proizvodnjo mleka in uspeli. V družinskem podjetju, kjer delajo tri generacije prisegajo na vztrajnost, izvirnost in direktno prodajo končnim uporabnikom. Tudi pri Stauferjevih smo poizkusili končne izdelke, kar v novem hlevu, natančneje, v degustacijski sobi, od hleva ločeni le z steklenimi okni. Izvirno in predvsem dobrega okusa.

Omeniti je treba, da so vsi projekti/kmetije ki smo si jih ogledali deloma sofinancirani iz naslova sredstev Leader, mnogokrat pa je kot sofinancer udeležena regija ali država. Sicer so stopnje finančne pomoči iz naslova Leader v Avstriji nekoliko nižje od Slovenskih. Povezovalni člen dolgega dne je bil vsekakor predstavnik Lokalne akcijske skupine, gospod Hans Christian Fellinger, ki nas je spremljal skozi ves dan, se dogovarjal in skrbel, da so ogledi potekali po načrtu. Svojstven pečat druženju pa je prispevala tudi gospa Weldt iz TA Sajko, po strokovni kulturno-zgodovinski plati (s slikovitimi opisi krajev skozi katere smo potovali) ter kot prevajalka. Skrbela je za turistično vodenje, animacijo skupine in prevajanje iz nemškega jezika.

Predvsem pa hvala Zadrugi LAS Dobro za nas z.b.o., zastopala jo je predsednica zadruge, gospa Karmen Sadek Pučnik, ki je strokovno bogato in prijetno popotovanje po sosednji Avstriji tudi omogočila. Po mojem skromnem mnenju je sleherni udeleženec našel kaj zase, dovolj pa je tudi tematik, za poglobljeno strokovno debato, na račun razvoja podeželja in vsega kar je z njim povezano…

Tomaž Pristovnik, predstavnik upravljavca LAS (RIC Slovenska Bistrica)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja