Strokovna ekskurzija v Zgornjem Posočju

26 maja, 2011 | 0 Komentarji | Ekskurzije

Zadruga LAS Dobro za nas, z.b.o., je tudi za leto 2011 načrtovala strokovno ekskurzijo, ki smo jo izvedli v mesecu maju, natančneje 25.05.2011. Našemu vabilu, ki smo ga poslali vsem članom, ob enem pa smo ga objavili tudi na spletni strani zadruge LAS www.zadrugalas.si, se je odzvalo 36članov Zadruge LAS.

Zbrali smo se ob 7.00 na parkirišču pred trgovino Tuš, od koder smo se odpravili na dolgo pot proti Bovcu. V Čezsoči nas je pričakal g. Peter Domevšček, ki nam je s pomočjo članic društva Od ovce do izdelka, pripravil nepozaben ekološki zajtrk ob reki Soči. V središči Bovca smo si nato ogledali domačo prodajalno, ki jo z izdelki zalaga kar 30 domačink, sama prodajalna pa je nastala v okvirju LAS Za razvoj. V Kobaridu smo si ogledali muzej prve svetovne vojne, mimogrede pa smo se ustavili še v Vrsnem in si ogledali rojstno hišo Simona Gregorčiča.

V ekološki vasi Čadrg, do katere smo se pripeljali s posebnimi kombiji, saj je pot strma, ozka in vijugasta ter vodi tudi preko zloglasnega Hudičevega mostu, nas je pričakala Marija Bončina, ki nam je pod starim a prijetno urejenim kozolcem, postregla s hrano, ki je tipična za njihovo okolje. Prav tako nam je predstavila primer dobre prakse hribovskega kmetijstva, ki bazira na ekološki pridelavi poljščin in predelavi mleka v sir Tolminc in albuminsko skuto. Ga. Greta Pavšič nam je predstavila delovanje Lokalne akcijske skupine LAS za razvoj (organiziranost, delovanje in financiranje).

Iz obronkov Triglavskega narodnega parka smo se polni lepih vtisov ter rahlo utrujeni okrog 18. ure podali na pot proti domu.

Zapisala: Mirjana Gavrilovič, RIC Slov. Bistrica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja