Strokovna ekskurzija v Zgornji Savinjski dolini

24 maja, 2012 | 0 Komentarji | Ekskurzije

Zadruga LAS Dobro za nas, z.b.o., je tudi v letu 2012 načrtovala strokovno ekskurzijo, ki smo jo izvedli v mesecu maju, natančneje 23.05.2012. Našemu vabilu, ki smo ga poslali vsem članom, ob enem pa smo ga objavili tudi na spletni strani zadruge LAS www.zadrugalas.si, se je odzvalo 34članov Zadruge LAS.

brali smo se ob 7.00 na parkirišču pred športnim parkom v Slovenski Bistrici, od koder smo se odpravili na pot proti Mozirju. V Mozirskem gaju nas je pričakala ga. Cvetka Mavrič, iz Zavoda Savinja, ki je upravljavec LAS-a Zgornje Savinjske doline. Že kar na začetku sprehoda po Mozirskem gaju nas je sprejel g. Jože Tlaker, ki je spregovoril nekaj besed o znanem Zgornjesavinjskem želodcu, katerega smo v nadaljevanju, v velikih količinah, tudi degustirali. Ko smo nasitili naše želodčke, smo se odpravili na sproščujoč sprehod po Mozirskem gaju. Pot nas je nato vodila v Nazarje, kjer smo nam kmečke ženske v 130 let starem Bohačevem toplarju pripravile mini tržnico in degustacijo njihovih izdelkov. V zgornjih prostorih Bohačevega toplarja smo si nato ogledali razstavo ročnih spretnosti ter ostale zanimivosti.

Na naši poti nas je že od jutra spremljalo tudi sonce, zato smo se odločili, da ga nekaj ponesemo še v Luče, kjer stoji nov čebelarski center Saša. Čebelarski center, v katerem bo v prihodnosti vzrejališče čebeljih matic krajnske sivke, stoji sredi gozda in ker tam težko posije sonce, smo se pred dežjem morali skriti v notranjost centra, kjer so nas čebelarji pogostili s medenimi izdelki, ob enem pa so nam predstavili, s čim vse se ukvarjajo ter kako so prišli do sredstev LEADER, s katerimi je center zgrajen.

Medeni izdelki so v nas prebudili tek, zato smo se ustavili v Solčavi v gostišču Firšt, kjer so nam postregli zasluženo kosilo. Čeprav je med kosilom že posijalo sonce pa ogled Fidovega gaja, zaradi mokrega terena ni bil mogoč v celoti. Ogledali smo si le tisti del, kjer stojijo Ufarske koče. Po ogledu solčavske narave, smo se odpeljali v sam center Solčave, kjer stoji mogočni center Rinka, večnamenska stavba za trajnostni razvoj Solčavskega. Predsednica LAS Mateja Brlec Suhadolnik in direktor centra sta predstavila nekaj najuspešnejših projektov, ki so bili financirani po pristopu LEADER. Po lahki a slastni večerji (grušavi žlinkrofi in kompot) se je ulilo kot iz škafa in tako smo vedeli, da se moramo odpraviti na pot proti domu.

Zapisala: Mirjana Gavrilovič, RIC Slov. Bistrica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja